30.04.

1966. godine četvrti studijski album grupe Rolling Stones, Aftermath, postao je njihov treći album na vrhu britanske liste. Na njemu su se našli hitovi Under My Thumb i Mother’s Little Helper.

1978 – Grupa The Clash se nalazi među izvođačima na koncertu „Rock Against Racism“, svirajući pred preko 50.000 ljudi u Viktorija parku, u Londonu, kako bi se suprotstavili Nacionalnom frontu, neonacističkoj grupi u Velikoj Britaniji čiji je slogan „Keep Britain White„. Grupa je ohrabrena izjavom podrške Erica Claptona kontroverznom članu britanskog parlamenta: „Treba sve da ih pošaljemo nazad„.

1983 – Preminuo je Muddy Waters, američki bluz muzičar, pevač i gitarista, poznat po svom uticaju na razvoj bluz muzike i rokenrola. Bio je jedan od najvažnijih pionira bluza na električnim instrumentima, popularizujući ovaj žanr i van granica Sjeinjenih Američkih Država, numerama poput „Rollin’ Stone„, „Mannish Boy“ i „Hoochie Coochie Man„. Posthumno je primljen u kuću slavnih rokenrola 1987. godine.

1983. godine Michael Jackson je singlom Beat It sa albuma Thrillera, zaseo na sam vrh američke liste singlova. Bio mu je to peti singl na toj poziciji u karijeri. Do danas se smatra pesmom koja je spojila mainstreamu naklonjenu publiku i onu alternativnijeg muzičkog ukusa.

1992. godine rođen je američki reper i tekstopisac Travis Scott. Njegov album iz 2014. godine Birds in the Trap Sing McKnight došao je do vrha američke liste singlova.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *